Tamperelainen kallioperä on erittäin eheää ja tasalaatuista.
Tampereen Tarastenjärvellä testataan sellaista, mitä ei ole täällä ennen tehty. Uusi työ tuo uudet haasteet ja niinpä vesivasarateknologialla tehtävän geoporauksen suunnitelmia on piirretty osittain uusiksi. Tänä aamuna (19.8.) työmaalla on kuitenkin juhlittu työn merkeissä, sillä kaivon poraussyvyydessä saavutettiin ensimmäinen etappi, 1000 metrin syvyys.
Jo nyt on huomattu, että tamperelainen kallioperä on erittäin eheää ja homogeenista 100 metrin syvyydestä alkaen. Koska käytössä oleva pora ei ole suomalaiselle graniitille valmistettu, poran tuotekehitystä on tehty lennossa ja erinomaisessa yhteistyössä poran valmistajan HanJin D&B:n kanssa.
Kaivon mittakaavasta kertonee se, että kilometrin syvyydessä poravasaran vaihtoon menee puoli päivää, sillä 1000 metrin poratanko koostuu 84 kappaleesta 12 metriä pitkiä poratankoja. Poran terä on osoittautunut kestäväksi.
Kun poraus saavutti 400 metrin syvyyden, otettiin ensimmäiset kiviaines- ja vesinäytteet, jotka lähetettiin analysoitaviksi. Nyt kilometrin syvyydestä otetaan lisää näytteitä. Työmaalla on tehty myös melumittauksia ja mittauspöytäkirja toimitettu ympäristöviranomaisille.
Poraus työmaalla Tampereella jatkuu: ensimmäisessä vaiheessa tarkoitus on porata noin 3000 metriä syvä kaivo. Jatkoporauksesta 6-8 kilometrin tavoitesyvyyteen neuvotellaan, kun ensimmäinen vaihe on analysoitu. Jos geolämpö saadaan uudeksi kaukolämmön lähteeksi, sen etuja ovat mm. sen päästöttömyys, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.
Hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Savon Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski Group, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.