Siirry pääsisältöön

Geolämmön tutkimuskaivo Tampereelle

Suomen alueella geotermisen energian hyödyntämismahdollisuuksissa on alueellisia eroja. Geolämmön potentiaali ja paras teknologia selviävät vain pilottikaivojen avulla.

Ensimmäisen pilottikaivon sijaintipaikaksi on valittu Tampereen Tarastenjärvi, jossa syväkaivoa porataan Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen vieressä.  Tammervoima on ns. peruskuormalaitos eli se tuottaa kaukolämpöä ja sähköä ympäri vuoden. Jatkuvan toiminnan ansiosta se sopii erinomaisesti uudenlaisen energiantuotannon demonstraatioympäristöksi.

Hankkeessa tutkitaan, miten vesivasarateknologia soveltuu syvän geolämpökaivon poraamiseen Tampereen paikallisissa olosuhteissa. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada geolämpöä virtaamaan Tampereen kaukolämpöverkossa jo lähivuosina. Kun geolämpöä saadaan siirrettyä turvallisesti ja kustannustehokkaasti kaukolämpöverkkoon, sillä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. Geolämpö on uusiutuva luonnonvara, johon eivät vuodenajat ja säät vaikuta.

Tampereella ensimmäisen vaiheen tavoitteena on porata vastauksia geotermisen energian hyödyntämis- ja porausteknisiin kysymyksiin kolmen kilometrin syvyydestä. Tutkimusten ja arvioinnin jälkeen päätetään jatkosta. Tampereella aiotaan rakentaa yhden kaivon arkkitehtuuriin perustuva laitos, jos pilotti onnistuu.

Demonstraatiolaitos tuottaa tietoa

  • geolämmön potentiaali
  • sopiva porausnopeus
  • energian optimaalinen ottamistapa syvästä kaivosta
  • geolämmön kustannukset muihin uusiutuviin tuotantotapoihin verrattuna
  • millä teholla kaivoa voidaan hyödyntää niin, ettei se jäähdy liian nopeasti
Porauskalusto on valmiina Tarastenjärvellä. Kuva: Riitta Savola