Siirry pääsisältöön

Graniitin vahvuudet

Tukeva ja vesivasaraporauksen kestävä graniitti edesauttaa Suomen soveltuvuutta geolämmön keräämiseen porausteknisesti.

Suomalaisiin kaukolämpöjärjestelmiin voidaan liittää suuri kapasiteetti geolämpöä, mutta kallioperän viileyden vuoksi kaukolämpökäyttö edellyttää poraamaan syvälle. Suomessa pitää porata 6 – 8 kilometrin syvyyteen asti priimakaukolämmön tuottamiseksi. Toisaalta suomalainen graniitti kestää erittäin hyvin vesivasaraporauksen sortumatta, toisin kuin eteläisemmän Euroopan hiekkakivi.

Eurooppalaisissa geolämpöprojekteissa hyödynnetään yleisesti rotaatioteknologiaa johtuen sen luotettavuudesta ja kallioperän laadusta. Euroopassa tyypillinen hiekkakivi on graniittiin verrattuna hauraampaa. Se kestää heikosti hakkaavaan liikkeeseen perustuvien perkussioteknologioiden porausliikkeen. Toisaalta kallioperä on selkeästi lämpimämpää kuin Suomessa. Energiantuotanto on monin paikoin mahdollista vain muutaman kilometrin porauksella.

Hiekkakiven ja vesivasarateknologian yhdistelmä tarkoittaisi porausyhtiöille kohtuutonta riskiä kaivon sortumisesta. Kaivon sortuessa poran terä yleensä menetetään ja kaivo joudutaan poraamaan uudestaan pitkältä matkalta.

Mikäli porausteknologiaa saadaan kehitettyä niin, että porausnopeus kasvaa entisestään ja kaivojen halkaisijaa saadaan kasvatettua, pohjoismaisissa kaukolämpöjärjestelmissä avautuu huomattavan iso markkina, jota rajoittaa vain kesäkauden matala kulutus.